O nama

Udruga građana iz Svetog Martina na Muri, osnovana 2010. godine sa ciljem promicanja i promocije tradicionalnog obilježavanja dana Svetog Nikole, predstavljanja tradicionalne maske i odijela Svetomartinskog Krampusa te promicanja i predstavljanja kulture općine Sveti Martin na Muri. Tako svake godine organiziraju pohod po kućama i darivanje djece te međunarodni Krampslauf na kojem gostuju krampusi iz susjednih zemalja.

Udruga ima 25 krampusa te Svetog Nikolu. Svetomartinski krampusi su posebni po tome, što su jedni od rijetkih sa originalnom idejom, a ujedno su i prva i jedina organizacija krampusa u Hrvatskoj, te je samim osnivanjem udruge nastao veliki interes mještana, a pogotovo djece i mladih. Krampusi imaju maske izrađene od drva bijelog bora i vrbe ukrašene sa životinjskim rogovima i grivom, a njihova odijela sašivena su od kože raznih životinja. Maske uglavnom rade sami, a oko nekih dijelova im pomažu razni umjetnici i majstori, pa tako izrada maske i odijela obično traje pola godine.

Kako je nastala ideja o krampusu? Vele dečki da već od malena znaju za krampuse. Krampusi su ih uvijek plašili ali su oni jedva čekali svako novo Nikolinje. Tradicija s krampusima je posljednjih godina počela izumirati, te su oni odlučili spriječiti još jednu tradiciju da ode u zaborav. Tako su tražeći nove ideje o krampusima došli u kontakt sa nekoliko udruga iz Austrije, Slovenije i Italije. Udruga je do sada gostovala u Austriji, Sloveniji te diljem Hrvatske, te su sa preko tisuću drugih krampusa strašili i plašili na legendarnim pohodima krampusa.

Kontaktirajte nas

GALERIJA